Att spärra sitt ID

Problem som hänger samman med att någon använder sig av ens identitet, är något som ökat de senaste åren. Man brukar då prata om ID-kapning. Det behöver inte handla om att någon rent konkret kommit över en ID-handling som tillhör en, till exempel ett körkort, pass eller ID-kort, utan kan också vara att någon använder ens identitet på annat sätt. Ett exempel är om någon använder ens personnummer, byter ens folkbokföringsadress, och sen kan beställa saker i ens namn. Det har också hänt att det gått att skapa bankID med någon annans identitet, vilket ju öppnar för att signera en mängd olika handlingar, det behöver inte bara vara köp utan kan också vara lån eller abonnemang.

Borttappad legitimation

Att spärra sitt IDOm man tappar bort sin legitimation (oavsett om det är pass, körkort eller ID-kort) så är det viktigt att polisanmäla. Kanske har man blivit av med ID-handlingen i samband med att ens plånbok blivit stulen, och då är det mer självklart att vända sig till polisen. Men det är alltså viktigt även om man bara tappat bort den. När man förlorat en ID-handling är det alltid risk att någon annan använder den.

Spärra personnumrets kreditvärdighet

Det är inget skydd i sig att förlusten av ID-handlingen polisanmäls. Oftast går det ändå att utföra bedrägerier. Om ett bedrägeri redan skett är det möjligt att spärra personnumrets kreditvärdighet. Det betyder att det inte är möjligt att göra en kreditupplysning på personnumret, vilket rutinmässigt sker om någon ska beviljas kredit, få teckna abonnemang eller ges lån. 

Hur går det till att spärra kreditvärdigheten?

Man kan inte spärra sin kreditvärdighet förrän något skett, det går inte att göra det i förebyggande syfte. Företaget UC som sysslar med kreditupplysningar har skapat en tjänst som hjälper en om man har behov av spärr, och där flera andra företag ingår. Man kan då enkelt göra det med hjälp av bankID (och har man inte bankID går det att lösa på annat sätt). Det som sker då är att kreditupplysningar inte kan ske under en period av två veckor. Under den tiden ska man skicka in en komplettering med kopia på polisanmälan av bedrägeriet. Efter det gäller spärren för fem år.

Tyvärr finns det inte någon tjänst där alla företag som kan anlitas för kreditupplysningar eller alla långivare ingår, så för att vara så säker som möjligt behöver man kolla vilka som ingår och kontakta andra på egen hand. När det gäller långivare kan det räcka med att skicka ett mail, och man behöver inte alltid gå den långa vägen med bifogad kopia på polisanmälan.

Internationell spärr

Det finns även internationella tjänster, men ingen tjänst täcker alla möjligheter till bedrägeri globalt, och eftersom mycket handel sker via nätet är handeln ju global. Om man har ett svenskt personnummer och/eller tappat bort en ID-handling rent fysiskt är risken störst för bedrägerier som sker via svenska företag, mobiloperatörer o dyl, men man kan ju alltid se till att spärra så gott det går. Hos stora internationella företag som många svenskar handlar hos kan det vara en god idé att spärra sitt personnummer.