Distansköpslagen

Om man vill veta mer om hur reglerna kring köp av varor och tjänster via internet ser ut, så är det distansköplagen man ska titta på. Det är i den lagen det regleras vad som gäller för köp på distans.

Vad räknas som distans?

DistansköpslagenKöp som görs via internet räknas som distans, och förutom det ingår postorder, telefonförsäljning och tv-shop. Även andra former som kan vara mer tillfälliga ingår, som homeparty, köp vid utställningar, eller vid gatuförsäljning. Även om någon kontaktar en utanför sin affärslokal och man sen skriver under avtal i lokalen, så räknas det in bland distansköpen. (Det finns som vid alla regler undantag, men i normalfallet är det dessa former av köp som ingår.)

Ångerrätt

Vid köp på distans har man alltid ångerrätt, och den som säljer en vara, tjänst eller ett abonnemang har dessutom skyldighet att upplysa en om att ångerrätten finns och hur man gör om man ångrar sig. (Ibland sker det i mycket finstilt text.) Ångerrätten är 14 dagar. Handlar man i någon butik finns inte alltid den rätten, men den finns alltid vid distansköp.

De 14 dagarna börjar räknas från den dag man får varan, om det handlar om en fysisk sak. Är det ett abonnemang eller tecknandet av en tjänst så börjar de 14 dagarna den dag man ingår avtalet. Att ingå avtalet är när man skriver på eller när det spelas in ett muntligt avtal med en telefonförsäljare.

För att ångerrätten ska gälla måste varan vara oanvänd. Har man börjat använda den kan man inte längre lämna tillbaka den med hänvisning till ångerrätten. (Är det något fel på varan har man rätt att reklamera den, men det är en annan sak.)

Man får lov att ta upp varan ur förpackningen och undersöka den, det ska motsvara ungefär vad man skulle kunna göra om man kollade på saken i en affär. Ofta finns det krav om att förpackningen ska vara oskadad om man ska kunna skicka tillbaka något.

Vad ingår inte?

Om du köper något av en privatperson, till exempel begagnade prylar eller kläder, så omfattas det normalt inte av distansköplagen och det finns ingen ångerrätt. Distansköplagen är en lag som gäller företag och deras kunder, handel mellan två privatpersoner är en annan sak. 

Andra exempel på när ångerrätten inte gäller: resor, boende, livsmedel eller annat som har kort hållbarhet, aktiviteter som sker en viss dag (konserter, matcher o dyl), specialtillverkade varor, digitala eller streamade varor, och när det finns hygien- eller hälsoskäl för att neka återköp.